Vatsahappotesti

MIKÄ ON VATSAHAPPO?

Vatsahapot ovat välttämätön osa tervettä ruoansulatusta. Vatsahapot pilkkovat ruokaa muuttaen sitä muotoon, jossa keho voi käyttää hyväkseen ruoasta irrotettavat ravinteet. Vatsalaukussa toimivat vatsahapot ovat siis välttämättömiä, jotta voimme sulattaa ruoan ja ravinteet imeytyy elimistöön. Lisäksi vatsahappo toimii suoliston suojana tuhoamalla ruoan tai juoman mukana tulevia haitallisia mikrobeja, jotta ne eivät päädy suolistoon ja aiheuta ongelmia suolistossa.

Mikäli vatsahappojen taso ei ole riittävä, proteiinit eivät pilkkoudu, minkä johdosta ne kulkeutuvat ohutsuoleen ja pilaantuvat. Hiilihydraatit fermentoituvat (tapahtuu käymistä) entsyymien puutteen vuoksi ja myös rasvan ruoansulatus heikkenee.  Matala vatsahappotaso vaikuttaa myös mineraalien imeytymiseen.

Alhainen vatsahappotaso on hyvin yleinen ongelma. Syitä tähän on muun muassa stressi, B-vitamiinien, sinkin ja jodin vähäinen saanti, liiallinen hiilihydraattien syöminen, teollisesti käsiltelty ravinto, kilpirauhasen häiriöt, ruoka-aineyliherkkyydet, allergiat, helikobakteeri-infektiot ja ikääntyminen.

Alla listatut oireet voivat viitata huonoon haponeritykseen tai liian laimeaan mahanesteeseen:

  • närästys
  • vatsan turpoaminen ruoan jälkeen
  • röyhtäily
  • ilmavaivat (varsinkin ruoan jälkeen)
  • ruoan sulamattomuuden tunne vatsassa
  • ruoka-aine allergiat ja yliherkkyydet
  • ripuli tai vatsa löysällä
  • ummetus (ulostaminen harvemmin kuin kerran päivässä)
  • lohkeilevat kynnet
  • akne
  • anemia
  • sulamattomat ruokapartikkelit ulosteessa
  • heikentynyt mielihalu liharuokia kohtaan
  • pahanhajuinen hengitys
  • pahoinvointi ravintolisien ottamisen jälkeen (esim. monivitamiini tai rautalisä, mm.rauta ei imeydy ilman vatsahappoa, ja siitä voi tulla huono olo)
  • masennus, alakulo tai väsymys (voi johtua B12- vitamiinin vajeesta, sillä B12 ei imeydy ilman vatsahappoa)

vatsahappo2

VATSAHAPPOTESTI

Testiä varten tarvitset betaiinihydrokloridia sisältäviä tabletteja, esim. Solgar.

  • Valmista ateria joka sisältää  noin 200g proteiinipitoista ruokaa (liha, kana, siipikarja -eläinproteiinin lähde) ja runsaasti vihanneksia. Huom. proteiini on ehdottoman tärkeä osa tätä testiä. Älä tee testiä pelkää hiilihydraattia sisältävällä aterialla (leipä, puuro, pasta.)
  • Ota aterian puolessa välissä 1 betainehydrokloridi tabletti ja syö loput ateriasta.
  • Odota 10-15 minuuttia. Tunnustele oloasi, huomaatko mitään poikkeavaa?

Tulokset:

  1. Jos vatsahappotasosi on normaali, tunnet pienen lämmön tunteen vatsassa, närästystä tai korvennusta, lievää pahoinvointia tai kuvotusta. Tällöin happotaso on yhden kapselin ottamisen jälkeen noussut hiukan liian korkeaksi, mikä tarkoittaa että vatsan happamuus on normaali. Tunne on vaaraton. Juo runsaasti vettä, jolloin tuotettu happo laimenee ja olo menee ohi. Tässä tapauksessa et siis tarvitse suolahappolisää.
  2. Jos vatsahappotasosi on riittämätön, et tuntenut mitään poikkevaa yhden tabletin jälkeen. Jatka testiä seuraavilla aterioilla seuraavasti kunnes tunnet lämmöntunteen/liikahappoisuuden oireita:
  • toinen testiateria: 2 tablettia  (2x 325mg betaine HCL)
  • kolmas testiateria: 3 tablettia (3x 325mg betaine HCL)
  • neljäs testiateria: 4 tablettia (4x 325mg betaine HCL)

Kun tunnet lämmön tunteen vatsassa, lievää pahoinvointia, närästystä tai korvennusta, vähennä tästä määrästä yksi tabletti. Eli jos tunsit oireita 3.testiaterian yhteydessä, kaksi kapselia on sopiva määrä tukemaan ruoansulatustasi. Mikäli et 4.aterian ja tabletin kohdalla tuntenut oireita, älä lisää enää tablettien määrää. Maksimiannos betaiinihydrokloridia on 1300mg/ateria. Tässä tapauksessa ota maksimimäärä (4kpl) tabletteja jokaisella proteiinipitoisella aterialla.

Hyvin alhaisen vatsahappotason korjaamiseen voin mennä hyvinkin pitkä aika, jopa vuosia. Tilanne ei ole syntynyt hetkessä, joten se ei välttämättä korjaannu hetkessä. Mitä stressittömämpi elämä ja puhtaampi ruokavalio, sen nopeammin vatsa toipuu.

Huom! Älä tee tätä testiä mikäli sinulla on mahahaava, mahatulehdus, helico bakteeri tai ruokatorvesi on ärtynyt.

vatsahappo3

Tehdessäni testin itse muutamia kuukausia sitten, huomasin vatsahappotasoni olevan erittäin alhainen. Suolahappolisän  käyttöön ottamisen jälkeen olen huomannut selviä muutoksia. Treeneistä palautuminen on ollut nopeampaa ja turvotusoireet ovat vähentyneet. Ruokailun jälkeistä väsymystä  ”ruokalevon tarvetta” ei enää ole.  Tänä kesänä olen myös pystynyt syömään vuosien tauon jälkeen ennen allergiaoireita aiheuttanutta omenaa. Tästä olen erittäin iloinen.

Olen käyttänyt siis suolahappolisää jo useita kuukausia, mutta edelleen käytössäni on sama annostus kuin aloittaessani suolahappolisän käytön. Korjaantuminen ei tapahdu siis hetkessä. Sairastamani syövän aikainen pitkään jatkunut stressitila on varmasti ollut vaikuttamassa elimistöni vatsahappojen heikkoon tasoon.

Jaa kokemuksesi vatsahappotestistä. Jos herää kysymyksiä, laita viestiä kommenttikenttään tai sähköpostiin sanna@inwell.fi

Sanna

Lähteet: http://kaisajaakkola.com/2012/02/vatsahappotesti/ , http://jere.pohjankoski.fi/blogi/doc/Ruoansulatusartikkelit.pdf , http://nutrimia.fi/terveystesti/29
Jaa artikkeli:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Keskustelu

  1. hei,
    kokeilin 1.kerran vatsahappotestiä 1::llä tabletilla. Oireet olivat todella lieviä.EN tiedä kuvittelinko vai olivatko
    totuudenmukaisia.Onko vaaraa kokeilla 2. kerran 2:lla tabletilla jotta saisin selvemmän kuvan vatsahappojen
    reaktiosta?
    terv.
    Marja

    1. Hei Marja,

      Kyllä voit kokeilla 2:lla tabletilla. Jos selviä oireita tulee, kannattaa juoda runsaasti vettä päälle.

  2. Moro!

    Mikä on maksimiannostus vuorokaudessa?
    Netistä löytyy hyvin erilaisia ohjeistuksia annostukseen, jossain sanotaan yksi päivässä ja jossain että jopa neljä (1200mg) per ateria ja aterioita kun voi olla päivässä 5-6 kappalettakin, niin voiko tosiaan ottaa niin paljon?
    Kuullut huhuja että jollain on vatsalaukkuun tullut vaurio liiallisesta annostuksesta.

    1. Moi, Itse olen käyttänyt oman annostukseni mukaista määrää pääaterioilla eli pari kertaa vuorokaudessa. Pääterioilla proteiini on yleensä huonommin pilkkoutuvassa muodossa kuten liha, kana, kala jolloin lisähappo on tarpeellisinta. Liikaa ei kannata tosiaan ottaa, ja olotilaa kuulostellen on syytä vähentää suolahappolisää ajan kuluessa jos oireita ilmenee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *