Tuleeko treenin jälkeen huono olo?

hyppy

 

Aloittelijana raskaan treenin jälkeen saatat tuntea heikotusta ja huonovointisuutta. Se on tavallista ennen kuin keho sopeutuu kovempaan rasitukseen. On kuitenkin muutama muukin syy, jonka takia olo voi olla huono joko treenin aikana tai sen jälkeen. Kun haluaa kehittyä, täytyy itseään haastaa riittävästi. On hyvä, jos treeni ottaa sopivasti koville, mutta miten sen turhan huonon olon voi välttää? Listasin sinulle viisi vinkkiäni:

 

  1. Nesteytys

Treenin aikana haihtuu paljon nestettä.

Kannattaa siis juoda vettä tasaisesti ennen treeniä ja sopivasti koko harjoittelun ajan.

Kehon kuivuminen saattaa tuntua heikotuksena ja huimauksen tunteena, vaikka sinua ei varsinaisesti janottaisi. Veden juominen on muutenkin tärkeää terveyden kannalta, ja moni meistä juokin ylipäänsä päivittäin liian vähän.

 

vesi

 

  1. Treeniä edeltävä ruokailu

Paras aika syödä on noin pari tuntia ennen inWell-treeniä. Ota proteiinin lisäksi lautaselle pitkäkestoista energiaa antavia hyviä hiilihydraatin lähteitä kuten täysjyväviljatuotteita, tummaa pastaa tai perunaa. Liian pitkä aika treeniä edeltävästä ruokailusta on yleisin syy treenin aikaiseen huimaukseen ja huonovointisuuteen. Selitys on matala verensokeri. Mutta älä syö myöskään juuri ennen treeniä – silloin keho käyttää energiaansa ruoan sulattamiseen ja se on kaikki treenistä pois.

  1. Vältä energiajuomia ja -patukoita

Juuri ennen treeniä ja sen aikana nautitut nopeasti verensokeria kohottavat energiajuomat ja -patukat voivat antaa hetkellisen piristysruiskeen, mutta ei aikaakaan kun olo on entistäkin nuutuneempi. Jos ruokailusta on kuitenkin enemmän aikaa tai tunnet energiavajetta jo ennen treeniä, voit ottaa pienen välipalan esim. riisikakun banaaniviipaleilla, rahkaa marjoilla tai omena + raejuustoa.

  1. Lihashuolto

Kun veri ei kierrä kunnolla päähän, se tuntuu huimauksena. Siksi on tärkeää pitää huolta siitä, että niska- ja hartiaseudun lihakset ovat vetreinä.

Säännöllisesti treenaava tarvitsee lihashuoltoliikkeitä erilaisen jumittumien ja liikerajoitteiden ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Lihashuoltoliikkeet löydät Lihashuolto-kategoriasta. Suosittelen käymään myös hieronnassa!

 

venytys

 

  1. Lepo

Treenikärpäsen pureman saanut kapsahtaa usein perusvirheeseen ja treenaa itsensä ylikierroksille. On tärkeää antaa myös riittävästi lepopäiviä kehollesi.

Treenaamiseen tottumattoman kropan liiallinen kuormitus saattaa johtaa ylikuntoon, jonka merkkejä voivat olla myös huonovointisuus ja huimaus. Jos tunnet jatkuvaa huonoa oloa treenin jälkeen, kannattaa pysäyttää viikkosuunnitelma viikoksi.

Jos pysäytät viikkosuunnitelman, tee lihashuoltokategoriasta venyttelytreeni viitenä päivänä viikossa. Lihashuoltoviikon jälkeen voit taas käynnistää viikkosuunnitelman.

Ps.Voimakkaan huonon olon ja huimauksen takana voi joskus olla myös alkava sairaus, erityisesti jos aikaisemmin olet pystynyt tekemään treenejä ilman näitä häiritseviä oireita. Rasituksessa toistuvasti ilmenevään huonovointisuuteen ja pyörrytyksen tunteeseen on syytä suhtautua vakavasti. Jos oireet jatkuu, kannattaa käydä keskustelemassa asiasta lääkärin vastaanotolla.

 

 

Jaa artikkeli:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Keskustelu

  1. Kiitos. Minulla on ollut pahoinvointia (siis ihan oksetusta)… Siihen, kuinka pitkä aika on edeltävästä ruokailusta, täytyy kiinnittää huomiota…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *